Column

Wat doe je tijdens relatietherapie?

Er hangt altijd een zekere spanning in de lucht, die je als typisch voor een eerste ontmoeting zou kunnen bestempelen, wanneer partners de praktijkruimte van de relatietherapeut binnenstappen. Het is een sfeer van gemengde gevoelens – hoop, angst, verwachting – en vaak ook een gevoel van kwetsbaarheid. Het kiezen voor relatietherapie is een grote stap, het vraagt om moed en de wil om te werken aan je relatie.

In de eerste sessie – de kennismaking – leren jullie de relatietherapeut kennen. Andersom maakt de relatietherapeut kennis met jullie als stel. De relatietherapeut is er om naar jullie verhaal te luisteren, zonder oordeel, met empathie en begrip. De therapeut wil jullie achtergrond begrijpen, de dynamiek van jullie relatie en jullie zorgen en verwachtingen. Het doel is om een veilige ruimte te creëren waarin jullie je open kunnen stellen en waarin jullie je gehoord en begrepen voelen.

In de daaropvolgende sessies gaan we de diepte in. Samen met de relatietherapeut verken je de patronen die zich in jullie relatie hebben ontwikkeld. De vicieuze cirkels waarin jullie vastzitten. Dit kunnen patronen zijn in jullie communicatie, gedrag of emotie. De focus ligt op het begrijpen van deze patronen en op het herkennen van de triggers en reacties die ze in stand houden.

Het ‘werk’ in de therapieruimte is best intensief en vaak emotioneel. Het vergt moed om jezelf open te stellen en om je angsten, twijfels, verwachtingen en verlangens te delen. Het vraagt om geduld en begrip voor de gevoelens en perspectieven van je partner. Relatietherapie is een proces van leren en groeien, en misschien ook wel van vallen en opstaan. De relatietherapeut is er om jullie te begeleiden en de juiste ‘tools’ en inzichten te geven die nodig zijn om het proces van de relatietherapie succesvol af te leggen.

Dit proces is geen ‘one-size-fits-all’ benadering. Elke relatie is uniek, en het therapeutische proces wordt vormgegeven door jullie specifieke behoeften en doelen. Soms gaat het over het leren van nieuwe communicatietechnieken, soms over het helen van oude wonden en soms over acceptatie of het herontdekken van verloren intimiteit.

Gedurende het verloop van de sessies beginnen stellen vaak (positieve) veranderingen op te merken. Het kan zijn dat je meer begrip van jezelf en je partner krijgt, dat je zicht krijgt op jullie manier van communiceren en/of dat je je meer verbonden gaat voelen. Soms zijn het subtiele verschuivingen, soms diepgaande veranderingen. Hoe dan ook, in relatietherapie verandert er altijd wel iets.

Tegen het einde van het relatietherapeutische proces, wanneer doelen zijn bereikt, is er een gevoel van voldoening en soms ook van opluchting. De relatie is versterkt, de communicatie is verbeterd, de liefde is wellicht opgebloeid. Maar het einde van de therapie is eerder een (nieuw) begin. Het is een kans om de geleerde lessen in de praktijk te brengen en om je relatie verder te laten groeien en bloeien.

Relatietherapie is een proces van leren, helen en groeien. Een proces dat moed, geduld en toewijding vereist. Het is aan jou om te bepalen of je dat ervoor over hebt. Ik kan je alleen maar toewensen dat je deze uitdaging aangaat als je relatie niet meer is wat je ervan verwacht. Liefde is het immers dik waard om voor te vechten.

– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten