Welke vormen van relatietherapie zijn er?

Er zijn verschillende benaderingen en therapeutische modellen die worden gebruikt in relatietherapie. De belangrijkste zijn IBCT en EFT. Beide zijn effectief en hebben ieder eigen uitgangspunten. RelatietherapieWijzer heeft een voorkeur voor IBCT, vanwege de brede inzetbaarheid en de aanpak die gericht is op effectieve communicatie, acceptatie én verandering.

IBCT – Integrative Behavioral Couple Therapy
IBCT combineert elementen uit de gedragstherapie, de emotion-focused therapie en ACT, Acceptance & Commitment Therapy. Het richt zich op zowel acceptatie als verandering in gedrag en interactiepatronen.

EFT – Emotionally Focused Therapy
EFT richt zich op het bevorderen van de emotionele verbondenheid en hechting tussen partners. Het richt zich op het begrijpen en transformeren van negatieve interactiepatronen en het creëren van veilige, positieve interacties.

Daarnaast zijn er nog andere benaderingen die minder bekend zijn, zoals de Gottman Method Couples Therapy die gericht is op het identificeren van destructieve interactiepatronen, Imago Relationship Therapy, gericht op het begrijpen van de onbewuste patronen en behoeften die partners naar elkaar toe trekken, Solution-Focused Brief Therapy (SFBT) die zich richt op het identificeren van de gewenste toekomst en Narrative Therapy, gericht op het verkennen van de verhalen en overtuigingen die stellen hebben over zichzelf en hun relatie.

Elke benadering heeft zijn eigen theoretische basis, principes en therapeutische technieken. Kies een benadering die past bij jullie behoeften, doelen en waarden. Een ervaren relatietherapeut kan helpen bij het bepalen welke benadering het meest geschikt is voor jullie specifieke situatie.