Wat is het verschil tussen IBCT en EFT relatietherapie?

Hoewel zowel IBCT (Integrative Behavioral Couple Therapy) als EFT (Emotionally Focused Therapy) beiden vormen van relatietherapie zijn die gericht zijn op het verbeteren van relaties, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide benaderingen.

Benadering
IBCT is een integratieve benadering die elementen combineert uit de gedragstherapie, de emotion-focused therapie en ACT, Acceptance & Commitment Therapy. Het richt zich op zowel acceptatie als verandering in gedrag en interactiepatronen. EFT daarentegen is gebaseerd op de theorie van hechting en richt zich op het bevorderen van emotionele verbondenheid en hechting tussen partners.

Focus
IBCT legt de nadruk op het verbeteren van communicatie, het aanleren van vaardigheden en strategieën voor conflicthantering, en het verminderen van negatieve interactiepatronen. IBCT richt zich op het veranderen van gedrag en interacties. EFT richt zich daarentegen voornamelijk op het begrijpen en transformeren van de emotionele dynamiek binnen jullie relatie. EFT richt zich op het herstructureren van interactiepatronen die jullie emotionele verbondenheid verstoren en het creëren van positieve, veilige interacties.

Theoretisch kader
IBCT put uit verschillende therapeutische benaderingen en theorieën, waaronder gedragstheorie, emotion-focused therapie en ACT, Acceptance & Commitment Therapy. EFT is sterk geworteld in de hechtingstheorie en onderzoek naar hechtingsprocessen.

Therapeutische technieken
IBCT maakt gebruik van technieken zoals gedragsexperimenten, communicatietraining, probleemoplossingstechnieken en cognitieve herstructurering. EFT maakt gebruik van technieken zoals emotiegerichte interventies, experientiële oefeningen en gestructureerde gesprekken om de emotionele veiligheid en verbondenheid te vergroten.

Aanpak van individuele problemen
IBCT heeft een sterkere nadruk op het individuele functioneren en het aanpakken van individuele problemen die van invloed kunnen zijn op jullie relatie. EFT richt zich meer op het begrijpen van de hechtingsbehoeften van beide partners en hoe die van invloed zijn op jullie relatie.

Beide benaderingen kunnen effectief zijn in het verbeteren van relaties, maar ze hebben verschillende theoretische uitgangspunten en therapeutische technieken. De keuze tussen IBCT en EFT kan afhangen van jullie specifieke behoeften, voorkeuren en doelen, evenals de expertise van de relatietherapeut die beschikbaar is.