Ik heb het al vaker gezegd en blijf het benadrukken, vaak zien stellen (of mensen die individueel in relatietherapie gaan) de therapie als een laatste redmiddel. Als een noodplan voor als het schip al bijna gezonken is, en je kunt je afvragen of dat de beste manier is om tegen relatietherapie aan te kijken.
Ik wil hier en nu graag voorstellen om de manier waarop we naar relatietherapie kijken te veranderen. En om dat te markeren wil ik graag de term ‘moderne relatietherapie’ munten. Want, wat als we relatietherapie gaan zien als een geschenk, niet alleen aan onszelf, maar ook aan onze partner?
Relatietherapie is namelijk veel meer dan alleen crisismanagement. Het is een unieke mogelijkheid om te groeien, zowel individueel als relationeel. Het stelt je in staat om dieper te duiken in je eigen gedrag, emoties en verlangens, en het helpt je om je partner op een dieper niveau te begrijpen.
Ik besef dat het ongemakkelijk kan zijn om eerlijk en open te zijn over je gevoelens. Zeker als deze gevoelens pijnlijk zijn. Het kan zelfs nog een tandje moeilijker zijn om naar je partner te luisteren wanneer hij of zij kwetsbaarheden delen. Maar besef goed dat in deze uitdagingen de ware schoonheid van relatietherapie schuilt. Want wanneer je bereid bent om jezelf bloot te geven en echt naar je partner te luisteren, dan vind je vaak een compleet nieuw niveau van intimiteit en verbinding.
De waarde van moderne relatietherapie ligt niet per se in het oplossen van problemen of conflicten. De waarde van moderne relatietherapie gaat vooral over leren hoe jij en je partner op een gezonde manier met deze problemen en conflicten kunnen omgaan. De eigenlijke waarde ligt in het begrijpen dat conflict een onderdeel van elke (en dus tevens van elke gezonde) relatie is, maar dat hoe je reageert op conflicten en problemen bepaalt hoe sterk en gezond je relatie werkelijk is.
Door moderne relatietherapie leer je nieuwe vaardigheden en strategieën voor communicatie en het oplossen van problemen. Je leert hoe je effectief kunt luisteren en op een respectvolle manier je gevoelens en behoeften te communiceren. Je leert hoe je je partner kunt ondersteunen zonder jezelf te verliezen. Je leert ook om je partner te zien zoals hij of zij echt is, en niet zoals je zou willen dat hij of zij is. Je leert te accepteren dat je partner eigen gedachten erop na houdt, dat hij of zij eigen gevoelens en ervaringen heeft die soms anders kunnen zijn dan die van jou. Dit begrip en deze acceptatie helpen je om diepere en meer vervullende relaties te bouwen.
Ik zou graag van de gelegenheid gebruik willen maken om je te laten inzien dat relatietherapie niet zozeer een teken is van falen, maar een teken van kracht en liefde. Door in relatietherapie te gaan laat je zien dat je bereid bent om aan je relatie te werken om te groeien en te leren. Met een voorstel voor moderne relatietherapie geef je je partner te kennen dat je je partner waardeert en dat je bereid bent om te investeren in een gezamenlijke toekomst.
Laten we relatietherapie zien als het geschenk dat het werkelijk is. Een geschenk van groei, begrip en diepere verbinding. Dat is in mijn ogen waar relatietherapie om draait; om een geschenk en juist niet om een falen. En daarom noem ik het graag moderne relatietherapie.
– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten