Column

Moderne relatietherapie (IBCT) helpt je bij acceptatie van de ander

In de complexiteit van menselijke relaties is het accepteren van de ander wel zo’n beetje de grootste uitdaging. Tegelijkertijd kan een meer accepterende houding ook de meest bevrijdende stap zijn die je ooit hebt genomen.

Om lief te hebben moeten we in staat zijn tot acceptatie. Maar hoe vaak vind je jezelf niet verwikkeld in conflicten, frustraties en misverstanden, simpelweg omdat je bepaalde eigenschappen of gedragingen van je partner niet kunt accepteren?

Moderne relatietherapie, ofwel IBCT, onderscheid zich van andere vormen van relatietherapie door de focus op acceptatie en empathie. De kern van IBCT is het idee dat, hoewel verandering essentieel is, acceptatie van je partner – met alle imperfecties, eigenaardigheden, en frustrerende gewoonten – even cruciaal is. Waar traditionele vormen van relatietherapie zich richten op het veranderen van destructieve patronen, gaat IBCT verder. Het erkent dat verandering belangrijk is, maar benadrukt tegelijkertijd dat je je partner niet volledig kunt veranderen.

In plaats daarvan moedigt IBCT je aan om de verschillen tussen jou en je partners te accepteren en te waarderen. En om elkaar te begrijpen in de context van jullie individuele levensverhalen. IBCT helpt jullie te beseffen dat sommige van de conflicten die jullie hebben voortkomen uit diepe, vaak onuitgesproken, behoeften en verlangens. Door dit te erkennen instaat er een nieuw perspectief op je relatie en is er ruimte voor empathie.

Acceptatie betekent echter niet dat je gewoon maar moeten accepteren wat er gebeurt in de relatie. Het betekent niet dat je ongezonde of schadelijke gedragingen moet tolereren. Juist niet. Het gaat erom dat je elkaar ziet zoals je bent, en niet zoals je wilt dat je partner is. Het gaat erom dat je leert je partner te respecteren en lief te hebben, zelfs wanneer hij of zij fouten maakt of je teleurstelt.

Moderne relatietherapie biedt jou en je partner de tools en technieken om dit te doen. Het helpt je om je gevoelens en gedachten op een constructieve en empathische manier te communiceren. Het leert je ook hoe je op een niet-oordelende manier kunnen luisteren en hoe je je eigen emoties en reacties kunnen managen.

In moderne relatietherapie gaat het niet alleen om acceptatie van je partner, maar ook om acceptatie van jezelf. Je leert je eigen gedragingen, gedachten en gevoelens te accepteren en te begrijpen, waardoor je beter uitgerust bent om met conflicten om te gaan en samen constructieve oplossingen te vinden. Ook kun je leren om problemen van een afstandje te bekijken. Dit helpt je om problemen te kunnen zien zonder emotioneel overspoeld te raken. Het geeft je de ruimte om na te denken en om doordachte beslissingen te nemen in plaats van te reageren op basis van emotie.

Het resultaat van moderne relatietherapie is een diepere, rijker verbonden relatie waarin jullie je beiden gezien, begrepen en geaccepteerd voelen. Acceptatie is dan een geschenk dat je aan je partner én aan jezelf kunt geven.

– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten