Column

Moderne relatietherapie helpt bij het verhelderen van problemen in jullie communicatie

Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) is een vorm van relatietherapie die de focus legt op acceptatie en verandering. Het gaat niet alleen om het oplossen van problemen, maar ook om het begrijpen en accepteren van de verschillen die tot die problemen hebben geleid. Ik beschouw IBCT als moderne relatietherapie. Het helpt je om moeilijke gesprekken met elkaar te voeren en om elkaar beter te begrijpen. Daarnaast creëert de moderne relatietherapeut met deze methodiek en door een inlevende en invoelende houding een veilige ruimte voor eerlijke, open communicatie.

Een van de centrale ideeën van IBCT is dat veel relatieproblemen voortkomen uit diepgewortelde verschillen in persoonlijkheid of levenservaring. Deze verschillen kunnen leiden tot herhaalde patronen van conflict en miscommunicatie. Moderne relatietherapie stelt dat het niet altijd mogelijk is om deze verschillen ‘op te lossen’. En dat dit ook niet noodzakelijk is. In plaats daarvan richt moderne relatietherapie zich op het leren begrijpen en accepteren van elkaars verschillen. Want je kunt je partner niet zomaar veranderen. Al zou je dat natuurlijk wel willen.

Hoe helpt moderne relatietherapie bij communicatieproblemen? Stel je voor dat jij en je partner vaak ruzie hebben over huishoudelijke taken. Jij bent een ordelijk persoon die ervan houdt om dingen netjes en georganiseerd te houden, terwijl je partner van nature rommeliger is. In plaats van te proberen je partner te veranderen, wat waarschijnlijk leidt tot frustratie en conflicten, helpt moderne relatietherapie je te begrijpen waarom deze verschillen er zijn en hoe je er op een gezonde manier mee om kunt gaan.

Dit betekent natuurlijk niet dat je partner geen verantwoordelijkheid moet nemen voor huishoudelijke taken, maar het betekent waarschijnlijk wel dat je partner de dingen anders aanpakt dan jij. Misschien moet hij of zij herinnert worden aan huishoudelijk werk. Het kan ook zijn dat hij of zij beter kan werken met een flexibeler schema. Door te begrijpen en te accepteren dat jullie verschillend zijn, kunnen jullie manieren vinden om effectiever te communiceren en samen te werken.

Een belangrijk onderdeel van moderne relatietherapie is ook om op een niet-oordelende, empathische manier te leren communiceren. Dit betekent dat je leert je gevoelens te uiten en aan te geven wat je behoeften zijn, zonder je partner te beschuldigen of te bekritiseren. Dit kan enorm helpen om de patronen van conflict te doorbreken die vaak ontstaan bij communicatieproblemen.

Een ander cruciaal aspect van moderne relatietherapie is de focus op emotionele reacties. Stellen hebben vaak moeite om hun gevoelens op een effectieve manier te uiten. Misschien komt je dat bekend voor. Soms komen gevoelens van angst of woede naar voren als kritiek of afwijzing. In plaats van te zeggen: “Ik voel me eenzaam,” zeg je misschien: “Je besteedt nooit tijd aan me.” Door deze patronen te herkennen en te leren hoe je gevoelens op een directe, niet-bedreigende manier kunt uiten, kun je de communicatie verbeteren en de emotionele intimiteit vergroten.

Moderne relatietherapie is geen ‘quick fix’ of snelle oplossing voor communicatie- en relatieproblemen. Relatietherapie vereist hard werken, toewijding en de bereidheid om te veranderen en te aanvaarden. Soms is het een kwestie van een paar sessies voordat je weer verder kunt. Maar vaker is het een proces van groeien en leren dat tijd kost. Maar je de beloning is een relatie waarin je je gehoord, begrepen en gewaardeerd voelt. En dat is zo veel waard!

– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten