Column

Een nieuwe start, hoe relatietherapie helpt bij het ‘herdefiniëren’ van je relatie

Misschien herken je dit. Je ontwaakt op een ochtend en realiseert je dat je liefde voor je partner, die ooit helder en levendig was, nu flets en moeizaam is geworden. Je worstelt en stelt jezelf vragen. Kunnen we opnieuw beginnen? Kunnen we nieuwe wegen vinden? Kunnen we onze liefde herdefiniëren? Als je dat idee hebt, kun je relatietherapie serieus overwegen.

Relatietherapie gaat niet alleen over navigeren door het verleden en het oplossen van problemen die je nu ervaart. Relatietherapie gaat ook – en misschien wel vooral – over het vormgeven van de toekomst. Het is een ruimte waar je je relatie kunt herontdekken en herdefiniëren. Een ruimte waar je je relatie zelfs kunt herscheppen. De praktijk van een relatietherapeut is een plek waar je een nieuwe start kunt maken gebaseerd op je eigen behoeften, verlangens en waarden.

Een nieuwe start in de liefde betekent niet dat je het verleden zo maar kunt vergeten. Integendeel, een nieuwe start gaat over leren van het verleden en het begrijpen van de lessen uit het verleden. Een nieuwe start voor je relatie betekent ook dat je inadequate patronen herkent en betere keuzes maakt voor de toekomst. Het gaat erom je eigen verhaal te herzien, om de verhaallijn te herschrijven op een manier die zowel je individualiteit als je gedeelde leven eert.

Relatietherapie biedt jou en je partner een veilige haven voor deze ingewikkelde reis. In relatietherapie kun je je jezelf uitdrukken zonder angst voor oordeel. De praktijkruimte van de relatietherapeut is een plek waar je mag luisteren en waar je gehoord wordt. Bij een goede, moderne relatietherapeut leer je om jezelf en je partner beter te begrijpen en te communiceren op een manier die liefde, respect en empathie bevordert.

Bij het maken van een nieuwe start in de liefde draait alles om keuzes. Je hebt immers de keuze om te leren, te groeien en te vergeven. Je hebt de keuze om het voortaan anders te doen. Patronen te doorbreken. Nieuwe wegen te bewandelen. Relatietherapie biedt je de middelen, de ondersteuning en de begeleiding die je nodig hebt om deze keuzes te maken. Zo kun je je liefde herdefiniëren op jouw manier.

Je zult begrijpen dat een nieuwe start maken niet eenvoudig is. Het vraagt moed om je comfortzone te verlaten en om je eigen angsten en tekortkomingen onder ogen te zien. En om pijnlijke waarheden te accepteren. Maar het is de moeite waard. Meer dan de moeite waard zelfs. Want in jullie gezamenlijke nieuwe start ligt de kans op een diepere, vollere liefde. Een liefde die groeit en bloeit op basis van wederzijds respect en begrip.

Dus als je je op een kruispunt in je relatie bevindt, als je verlangt naar een nieuwe start, overweeg dan serieus relatietherapie. Het is een waardevol hulpmiddel dat je kan helpen bij het herdefiniëren van je relatie en de liefde voor elkaar. Het is nooit te laat voor een nieuwe start. Dat is de kracht van liefde.

– Harrie Kolsteeg, psycholoog en oprichter van het kwaliteitsregister voor relatietherapeuten