Column

Lees mee met Harrie Kolsteeg, psycholoog, relatietherapeut en oprichter van het Relatietherapeuten Register Nederland

Eerste relatietherapie sessie

Hoe bereid je je voor op je eerste sessie relatietherapie?

Geplaatst op: 21-09-2023
Je eerste sessie relatietherapie kan een wirwar van emoties oproepen. Hoe bereid je je voor op dit belangrijke moment? Deze uitgebreide blog gidst je door de mentale en emotionele voorbereiding die kan helpen om de eerste sessie zo productief mogelijk te maken.
Hoe vind je een goede relatietherapeut?

Hoe vind je een goede relatietherapeut?

Geplaatst op: 18-09-2023
Het kiezen van een relatietherapeut is een cruciale beslissing die het succes van je therapie mede kan bepalen. Deze blog bespreekt verschillende factoren om in overweging te nemen, zoals de expertise van de therapeut, de compatibiliteit met jou en je partner, en de logistieke elementen zoals locati
Is relatietherapie geschikt voor alle relatieproblemen?

Is relatietherapie geschikt voor alle soorten relatieproblemen?

Geplaatst op: 15-09-2023
Relatietherapie kan helpen bij een reeks problemen, maar het is niet altijd de juiste optie voor elk probleem. Dit artikel behandelt verschillende soorten relatieproblemen, de rol van relatietherapie bij het aanpakken ervan, en wanneer andere benaderingen of therapieën misschien geschikter zijn.
Helpt relatietherapie bij langdurige relatieproblemen?

Helpt relatietherapie bij langdurige relatieproblemen?

Geplaatst op: 13-09-2023
Is relatietherapie zinvol als problemen al langere tijd aanhouden? Deze blog bespreekt het belang van het aanpakken van relatieproblemen, ongeacht hoe lang ze al duren, en hoe relatietherapie kan helpen bij het herstellen en versterken van de relatie.
Voordelen van relatietherapie

Wat zijn de voordelen van het volgen van relatietherapie?

Geplaatst op: 10-09-2023
Relatietherapie kan de communicatie verbeteren, helpen bij het oplossen van conflicten en de band tussen partners versterken. Daarnaast zorgt het voor méér begrip en emotionele intimiteit. Weten wat relatietherapie jou kan brengen? Lees dan verder.
Wat is relatietherapie?

Wat is relatietherapie?

Geplaatst op: 08-09-2023
Relatietherapie is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van de communicatie en het oplossen van conflicten tussen partners. Het doel is om een beter begrip van elkaar te ontwikkelen, de verbinding te versterken en een gezondere, gelukkiger relatie op te bouwen.

Wat doe je tijdens relatietherapie?

Geplaatst op: 03-08-2023
Er hangt altijd een zekere spanning in de lucht, die je als typisch voor een eerste ontmoeting zou kunnen bestempelen, wanneer partners de praktijkruimte van de relatietherapeut binnenstappen. Het is een sfeer van gemengde gevoelens: hoop, angst, verwachting.
Helpt relatietherapie bij langdurige relatieproblemen?

Het verschil tussen IBCT en EFT relatietherapie

Geplaatst op: 27-07-2023
Een goede, fijne relatie is voor bijna iedereen heel erg belangrijk. Het is dan ook nogal wat waard om hiernaar te streven als het niet lekker loopt in je relatie. Relatietherapie is dan een goede optie. Maar welke vorm relatietherapiepast bij jullie?
Wat is relatietherapie?

Dit zijn de meest voorkomende relatieproblemen die we in onze relatietherapie praktijk tegenkomen

Geplaatst op: 10-07-2023
De cliënten die onze relatietherapie praktijk bezoeken komen bij ons met zeer uiteenlopende problemen. Enkele veelvoorkomende problemen in relaties wil ik hieronder graag met je delen.

Ontrouw is een van de meest pijnlijke ervaringen die je in een relatie kunt doormaken

Geplaatst op: 30-06-2023
Ontrouw breekt het fundament van vertrouwen waarop je relatie is gebouwd en laat je met gevoelens van verdriet, woede en verwarring achter. Je voelt je verraden. Wat te doen? Doorgaan of stoppen? Voor de kinderen blijven? Is er nog reden om verder te gaan?

Moderne relatietherapie helpt bij het verhelderen van problemen in jullie communicatie

Geplaatst op: 28-06-2023
Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) is een vorm van relatietherapie die de focus legt op acceptatie en verandering. Het gaat niet alleen om het oplossen van problemen, maar ook om het begrijpen en accepteren van de verschillen die tot die problemen hebben geleid.

Over het belang van eerlijkheid in relatietherapie

Geplaatst op: 13-06-2023
Voordat je in relatietherapie gaat is het goed om stil te staan bij een van de belangrijkste aspecten van relatietherapie: eerlijkheid. Niemand eist van je dat je volledig eerlijk bent. Ik denk zelfs dat het een recht is van mensen om dingen achter te houden waar je liever niet over praat.
Eerste relatietherapie sessie

Hoe moderne relatietherapie je ondersteunt om van conflict naar verbinding te bewegen

Geplaatst op: 12-06-2023
Ik denk dat conflicten zich in iedere relatie voordoen. Conflicten zorgen in een goede relatie waarin de partners voor elkaar openstaan voor evenwicht en verbinding. We zie in onze relatietherapie praktijk dat partners moeite hebben om te gaan met conflicten.

Moderne relatietherapie als geschenk

Geplaatst op: 09-06-2023
Ik heb het al vaker gezegd en blijf het benadrukken, vaak zien stellen (of mensen die individueel in relatietherapie gaan) de therapie als een laatste redmiddel. Als een noodplan voor als het schip al bijna gezonken is. Hoe verstandig is dat?

Moderne relatietherapie (IBCT) helpt je bij acceptatie van de ander

Geplaatst op: 08-06-2023
In de complexiteit van menselijke relaties is het accepteren van de ander wel zo’n beetje de grootste uitdaging. Tegelijkertijd kan een meer accepterende houding ook de meest bevrijdende stap zijn die je ooit hebt genomen.

Hoe relatietherapie jullie communicatie transformeert, de kunst van het luisteren

Geplaatst op: 07-06-2023
Communicatie is de levensader van elke relatie. Als deze stroom van uitwisseling wordt verstoord of geblokkeerd, dan kunnen er allerlei problemen ontstaan. Relatietherapie is een uiterst effectieve manier om deze communicatiestroom te herstellen.

Een nieuwe start, hoe relatietherapie helpt bij het ‘herdefiniëren’ van je relatie

Geplaatst op: 06-06-2023
Misschien herken je dit. Je ontwaakt op een ochtend en realiseert je dat je liefde voor je partner, die ooit helder en levendig was, nu flets en moeizaam is geworden. Je worstelt en stelt jezelf vragen. Kunnen we opnieuw beginnen? Kunnen we nieuwe wegen vinden? Kunnen we onze liefde herdefiniëren?

Een moderne kijk op relatietherapie

Geplaatst op: 05-06-2023
Relatietherapie wordt vaak gezien als de laatste reddingsboei, het laatste bastion van hoop, voor stellen wiens liefde op de proef is gesteld. Het beeld van een stel dat met gekruiste armen tegenover een therapeut zit, de lucht gevuld met ongemakkelijke stilte en onuitgesproken woorden …

Kom eerder in relatietherapie, zo voorkom je schade aan je relatie en aan jezelf

Geplaatst op: 03-06-2023
Je kunt een brand het beste bestrijden in het begin, wanneer de vlammen nog klein zijn en de schade beperkt. Wacht je te lang, dan kan het vuur zich uitbreiden en wordt het steeds moeilijker om te blussen.

Relatietherapie doe je het liefst niet alleen, maar het kan wel

Geplaatst op: 02-06-2023
Het is een populaire misvatting, het idee dat relatietherapie per se een tweepersoonsspel is, een symbiotische onderneming waar twee mensen gezamenlijk de barsten in hun eens onverwoestbare liefde proberen te lijmen. Dat is het vaak, dat geef ik toe, maar ik denk dat het ook anders kan.